Vele wet- en regelgeving zorg thuis belangrijke oorzaak van administratieve lasten

Met een modulair pakket thuis (mpt) kiezen kwetsbare ouderen zelf welke zorg zij thuis van één of meerdere zorgaanbieders krijgen. Zo kunnen zij de huishoudelijke hulp en de hulp bij het wassen en aankleden van verschillende zorgaanbieders krijgen. Deze keuzevrijheid en de manier waarop het mpt is georganiseerd maken het een ingewikkelde leveringsvorm met veel administratieve- en uitvoeringslasten voor zorgaanbieders en zorgprofessionals. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert in een verkenning dat een aanpassing van de huidige bekostiging deze lasten niet kunnen verlagen door de huidige zorgwetten.  

Bruikbare inzichten

Het aantal kwetsbare ouderen dat thuis zorg krijgt stijgt door de vergrijzing en doordat zij steeds langer thuis blijven wonen met complexere zorgvragen. Ook kan de zorgvraag van kwetsbare ouderen die thuis wonen in korte tijd snel verzwaren. Het is om die reden essentieel dat zorg thuis passend wordt georganiseerd. In onze verkenning concluderen we dat de versnippering van de zorg thuis over de zorgwetten leidt tot administratieve- en uitvoeringslasten. Deze inzichten zijn bruikbaar bij de uitwerking van het huidige Regeerprogramma. Daarin staat de ambitie om de verschillende zorgwetten beter op elkaar af te stemmen en om de administratieve lasten te verminderen. In ons advies Scheiden van wonen en zorg gaven we aanknopingspunten voor keuzes in het beleid van de langdurige zorg. We riepen daarin bijvoorbeeld op om de structuur van aanspraken en leveringsvormen te vereenvoudigen. 

Verkenning integrale prestaties

In de wijkverpleging wordt verpleging en verzorging grotendeels bekostigd in de vorm van een experiment met integrale prestaties. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de NZa gevraagd om te onderzoeken of deze bekostiging ook geschikt is voor verpleging en persoonlijke verzorging in het mpt. Uit onze verkenning blijkt dat dit risico’s met zich meebrengt voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Daarnaast blijft het mpt administratief belastend en ingewikkeld in de uitvoering.