NZa publiceert aangepaste tarieven voor de ggz en fz
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg 2022 en 2023 met terugwerkende kracht aangepast. Dit hebben we gedaan op grond van de uitspraak eerder dit jaar van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De aangepaste tarieven hebben geen invloed op afspraken die al zijn gemaakt of zorg die al is gedeclareerd en vergoed. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen wel aanvullende afspraken maken als zij dat nodig vinden. De NZa vraagt zorgverzekeraars duidelijk te communiceren over hoe ze willen omgaan met deze aangepaste tarieven.
Meer indirecte tijd
Voor de ggz en fz stelt de NZa de maximale tarieven vast die zorgaanbieders mogen declareren. Tarieven bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder een deel directe en een deel indirecte tijd. Directe tijd is de tijd voor het contact met de patiƫnt en indirecte tijd voor de zaken daaromheen zoals verslaglegging en administratie. De methode voor het berekenen van deze tarieven staat niet ter discussie. Het gaat alleen om het aandeel indirecte tijd binnen de tarieven 2022 en 2023. De NZa heeft eerder om dit aandeel te berekenen gegevens gebruikt uit 2017. Dit waren destijds de meest recente gegevens. Op grond van de uitspraak van het CBb heeft de NZa de tarieven nu gedeeltelijk herijkt met gegevens over de indirecte tijd uit 2021. Ook de tarieven voor 2024 en 2025 worden op deze manier aangepast. Op dit moment is de NZa bezig met een nieuw kostenonderzoek naar alle onderdelen van de tarieven. Dit zal leiden tot volledig nieuwe tarieven voor de ggz en fz in 2026.
Gevolgen voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars
De NZa past met terugwerkende kracht de tarieven aan. Als er eerder passende afspraken zijn gemaakt betekent dit niet dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders nieuwe afspraken hoeven te maken. In het kader van transparantie vraagt de NZa zorgverzekeraars duidelijk te zijn naar zorgaanbieders over hoe ze met deze nieuwe tarieven willen omgaan. Afgesloten overeenkomsten en tarieven die al gedeclareerd en vergoed zijn, gelden nog steeds. Dit betekent dat zorg die al gedeclareerd en vergoed is niet verplicht opnieuw gefactureerd en eventueel verrekend hoeft te worden.