Ik verstrek op verzoek schriftelijk informatie over een patiënt aan een derde. Bestaat er een prestatie die ik hiervoor in rekening kan brengen?
Ja, u kunt hiervoor prestatie 119053 gebruiken: ‘Informatieverstrekking aan derden. Het met toestemming van de patiënt schriftelijk verstrekken van informatie over die patiënt aan een derde, niet zijnde een andere zorgaanbieder of zorgverzekeraar’.
Aan het gebruik van deze prestatie zijn wel enkele belangrijke voorwaarden verbonden. U leest deze voorwaarden in artikel 29, lid 4, sub b, van de Regeling medisch-specialistische zorg (NR/REG-2403a) en de bijbehorende toelichting op dit artikel. Hierin staat dat u prestatie 119053 slechts in rekening mag brengen als u:
- de gevraagde informatie schriftelijk verstrekt, en;
- toestemming heeft van de patiënt om deze informatie te verstrekken (deze toestemming kan bijvoorbeeld blijken uit een door de patiënt ondertekende machtiging, die de informatieverzoeker met zijn verzoek kan meesturen, dan wel op eerste verzoek van de zorgaanbieder overhandigt).
Wanneer mag ik prestatie 119053 niet in rekening brengen?
U mag prestatie 119053 niet in rekening brengen:
- als u schriftelijk informatie verstrekt aan een zorgverzekeraar of aan een andere zorgaanbieder;
- als het een informatieverzoek betreft waarvoor bij enig wettelijk voorschrift is bepaald dat zorgaanbieders die informatie kosteloos ter beschikking moeten stellen;
- voor een (later) gevraagde toelichting of verduidelijking op de verstrekte informatie;
- als u alleen kopieën verstrekt uit het medisch dossier.
Bij wie breng ik prestatie 119053 in rekening?
U brengt prestatie 119053 in rekening bij degene die het verzoek om informatie bij u als zorgaanbieder heeft gedaan.
De prestatie 119053 is een overig zorgproduct met een aanspraakcode voor onverzekerde zorg. Op grond van artikel 34, lid 1, van de Regeling NR/REG-2403a brengt u overige zorgproducten in rekening bij de patiënt wanneer deze betrekking hebben op onverzekerde zorg. Echter, bij prestatie 119053 treedt degene die om informatie heeft verzocht - door het toestemmingsvereiste - rechtsgeldig in de plaats van de patiënt.