Een eerstelijns zorgverlener (fysiotherapeut/huisarts) wil een revalidatiearts consulteren. Hoe kan de eerstelijns zorgverlener dit declareren?
Het consulteren van de revalidatiearts kan gedeclareerd worden via het zogenaamde ‘meekijkconsult’ (bij de huisartsen is dit onderdeel van de prestaties segment 3). De zorgverlener in de eerste lijn die de expertise inroept, blijft tijdens het meekijkconsult de hoofdbehandelaar.
Voor zowel de huisarts als een fysiotherapeut (en ook andere paramedische beroepen) geldt dat het soms heel wenselijk is een andere zorgprofessional te consulteren, bijvoorbeeld de revalidatiearts. Doel van de inzet moet zijn om verwijzing te voorkomen of, indien verwijzing toch nodig is, om doelgericht te kunnen verwijzen.
Voor het in rekening brengen van het meekijkconsult geldt een contractvereiste. De zorgverlener die de expertise van een andere zorgverlener inroept, declareert het meekijkconsult bij de zorgverzekeraar van de patiënt. In het contract dat wordt afgesloten tussen de zorgverzekeraar van de patiënt en de zorgverlener in de eerste lijn kunnen nadere afspraken worden gemaakt over de scope, voorwaarden en hoogte van de vergoeding van de prestatie.
De inzet van de revalidatiearts die geraadpleegd is, wordt betaald vanuit hetzelfde tarief voor het meekijkconsult. De inzet van de revalidatiearts wordt via onderlinge dienstverlening verrekend met de zorgverlener die het meekijkconsult aanvraagt. Het tarief voor een meekijkconsult is een zogenaamd vrij tarief, dat wil zeggen dat de zorgaanbieder (hoofdbehandelaar) en zorgverzekeraar van de patiënt hier zelf een prijsafspraak over moeten maken. Het meekijken van een revalidatiearts is, wanneer hij is ingeschakeld door een huisarts, vrijgesteld van eigen risico. Dat betekent dat de patiënt hier geen (extra) rekening van krijgt.