Experimenten met alternatieve bekostiging

Palliatieve zorg wordt geleverd in alle sectoren. Iedere sector kent zijn eigen (beleids)regels, prestaties en tarieven en dat zorgt voor fragmentatie en versnippering binnen de palliatieve zorg. De huidige bekostiging is vooral gebaseerd op vergoedingen per verrichting. Dit ondersteunt passende zorg onvoldoende want:

  • Het geeft een productieprikkel.
  • Het legt geen focus op uitkomsten van zorg en geen structurele beloning voor substitutie (verplaatsen van zorg), innovatie en preventie.
  • Er is geen stimulans tot transmurale samenwerking. 

De rol van alternatieve bekostigingsmodellen

Alternatieve manieren van bekostigen kunnen samenwerking beter ondersteunen en mogelijk de productieprikkel remmen. Daarom willen PZNL, ZonMw en de NZa samen met zorgaanbieders experimenteren met alternatieve bekostigingsmodellen in de palliatieve zorg. VWS heeft subsidie hiervoor beschikbaar gesteld. De procedure van aanvragen, starten en uitvoeren van de experimenten verloopt via ZonMw. De NZa ondersteunt de experimenten met kennis over de huidige bekostiging en alternatieve bekostigingsmodellen. 

Subsidie voor proactieve transmurale palliatieve zorg

De subsidie van VWS is bedoeld voor sector-overstijgende samenwerkingsverbanden die:

  • Een goede samenwerkingsbasis hebben tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraar en/ of zorgkantoor.
  • Een gezamenlijke ambitie hebben om proactieve, transmurale palliatieve zorg organiseren.
  • In deze ambitie belemmert worden door onder andere de huidige bekostiging.

De subsidieoproep biedt ruimte voor experimenten om palliatieve zorg anders te organiseren met een alternatieve bekostiging. Deze experimenten leiden tot passende palliatieve zorg, integraal georganiseerd rondom de patiënt en zijn naasten. 

Start van de experimenten en toekomstperspectief

Drie gehonoreerde experimenten starten in het najaar 2024. Deze experimenten zijn onderdeel van een lange-termijn traject. Het ontwikkelen en mogelijk implementeren van alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg is de start. Deze eerste fase loopt tot en met 2026. In deze fase is er financiële ruimte om binnen de experimenten te komen tot een alternatief bekostigingsmodel. Het doel is een model dat voor zowel patiënt, zorgverlener als zorgverzekeraar meerwaarde heeft én goed toepasbaar is in de praktijk. Het daadwerkelijk anders bekostigen volgens een nieuw contract en het anders organiseren van palliatieve zorg is de volgende fase. 

Drie gehonoreerde experimenten

Meer weten?

Bekijk dan de volgende documenten: