Registreren en declareren hospicezorg

In een hospice krijgen ongeneeslijk zieke mensen zorg en verblijf in huiselijke sfeer, tot aan het overlijden. Ongeneeslijk zieke mensen kunnen worden opgenomen als de levensverwachting minder dan drie maanden is. In een hospice wordt palliatief terminale zorg geleverd.

Er zijn 3 typen hospices:

  1. Bijna thuishuizen. Dit zijn hospices die naast een (betaald) coördinatieteam volledig draaien op vrijwilligers, aangevuld met wijkverpleging.
  2. High-care hospices. Dit zijn hospices die 24-uurs verpleegkundige zorg bieden. Naast een eigen team zorgverleners maken zij gebruik van vrijwilligers.
  3. Palliatieve units. Dit zijn hospices die onderdeel zijn van een reguliere zorginstelling met een eigen team zorgverleners. Zij krijgen ondersteuning van de behandelaren van de zorginstelling.


Bekostiging hospicezorg 2024 en 2025

  • 2025: Alle high-care hospices en palliatieve units worden bekostigd via het eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg. De zorg in ‘bijna thuishuizen’ wordt net als in 2024 bekostigd via de wijkverpleging. Deze zorg wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgen de zorg net als in 2024 vergoed via de palliatief terminale zorg in de Wlz.
  • 2024: Een deel van de high-care hospices wordt nog bekostigd via de wijkverpleging. Het andere deel via het eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg. Ook palliatieve units worden bekostigd via het eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg. De zorg in bijna thuishuizen wordt bekostigd via de wijkverpleging. Deze zorg wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgen de zorg vergoed via de palliatief terminale zorg in de Wlz.

Zvw: Bekostiging via de wijkverpleging (verpleging en verzorging)

Als een patiënt palliatief terminale zorg krijgt in een bijna thuishuis (en in 2024 in een deel van de high-care hospices) dan kan de verpleging en verzorging worden gedeclareerd via de prestaties in de beleidsregel verpleging en verzorging en de beleidsregel experiment integrale prestaties verpleging en verzorging. Voor de beleidsregel experiment integrale prestaties verpleging en verzorging geldt een contractvereiste. Voor het verblijf kan een eigen bijdrage worden gevraagd.  

Zie voor meer informatie:

Beleidsregel verpleging en verzorging

Beleidsregel experiment per 2025

Zvw: Bekostiging via het eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg

Als een patiënt wordt opgenomen in een high-care hospice (bekostigd via eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg) of een palliatieve unit, dan wordt het verblijf en de zorg vergoed via het eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg. De patiënt hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Zie voor meer informatie:

Beleidsregel eerstelijnsverblijf (2024)

Beleidsregel eerstelijnsverblijf (2025)

Wlz: Bekostiging voor mensen met een Wlz-indicatie

Als een cliënt een Wlz-indicatie heeft en in een hospice wordt opgenomen, wordt verblijf en de zorg die het hospice levert ook gedeclareerd via de Wlz. Voor deze zorg geldt een maandelijkse eigen bijdrage. De bekostiging kan dan op verschillende manieren:

  • Via de reguliere bekostiging van het zorgzwaartepakket dat op de indicatie staat. Zie voor meer informatie hierover de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten en volledig pakket thuis.
  • Via de meerzorgregeling voor patiënten die geïndiceerd zijn met een VV7 of VV8, ggz-wonen 4 en 5 en sommige vg-profielen, maar waarvan de zorgbehoefte minimaal 25% hoger ligt dan waar ze op basis van hun zorgprofiel aanspraak op hebben. Zie voor meer informatie hierover de Beleidsregel prestatiebeschrijving en tarief zzp-meerzorg Wlz - BR/REG-24120a
  • De ‘extra kosten thuisregeling’ geldt voor mensen die zorg thuis ontvangen met een mpt of pgb en waarvan de zorgkosten hoger zijn dan dat ze in een instelling zouden zijn. Hospicezorg geldt als zorg thuis als deze zorg wordt geleverd door een hospice dat geen zorginstelling is, zoals de bijna thuishuizen. Deze regeling kan vanuit zorgkantoren worden ingezet.
  • Voor palliatief terminale zorg kan in sommige gevallen een zzp VV10 Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg worden gedeclareerd.