Zorgbundels

Bij passende zorg hoort een passende bekostiging. Dat is een bekostiging die onder andere zorgaanbieders stimuleert om meer in te zetten op preventie, binnen en buiten het zorgdomein samen te werken en de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. De huidige manier van zorg bekostigen kent nog te veel belemmeringen voor passende zorg. Daarom willen we een differentiatie in de bekostiging. We kijken daarbij naar verschillende bekostigingsmogelijkheden voor de acute, electieve en chronische zorg.  

Experimenteren met zorgbundels

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg anders te bekostigen en samenwerking tussen zorgaanbieders uit verschillende sectoren te stimuleren. Een daarvan is om afspraken te maken over zorgbundels. Zorgbundels kunnen een waardevol middel zijn om passende zorg te stimuleren en daarmee de kwaliteit en doelmatigheid van zorg te verbeteren. 

De NZa stimuleert partijen om te experimenteren met zorgbundels. Wij helpen partijen mee om pilots op te zetten. Ook delen we informatie over de voorwaarden en de effecten van het werken met zorgbundels. 

Actueel

Bekostigingsexperiment fysio- en oefentherapie bij COPD in voorbereiding

Op initiatief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werken het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Longfonds, Patiëntenfederatie Nederland, Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF), Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN), aan een bekostigingsexperiment voor de zorg aan patiënten met COPD.

Bundelbekostiging biedt ruimte voor maatwerk

Bij bundelbekostiging wordt, in tegenstelling tot de huidige bekostiging (zitting x tarief), een totaalpakket aan fysio- en oefentherapeutische zorg voor een bepaalde diagnose, behandeling of (deel) van een zorgtraject bekostigd. Voor patiënten kan dit leiden tot meer passende zorg: relevante gezondheidswinst en beter functioneren. Daarnaast biedt dit zorgaanbieders ruimte om de zorg anders te organiseren, meer maatwerk te bieden voor hun patiënten, meer ruimte voor innovatie, afstemming met andere zorgverleners en de patiënt en mogelijk meer werkplezier.

Het doel is dat dit bekostigingsexperiment uiteindelijk een win oplevert voor de patiënt, de burger (premiebetaler), de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Een passende bekostiging stimuleert en faciliteert hierbij de beweging naar passende zorg. Passende bekostiging van fysio- en oefentherapie is ook onderdeel van de programmalijn van het traject ‘Naar een passende aanspraak fysio- en oefentherapie’ (PAFOZ).

COPD

COPD staat voor chronic obstructive pulmonary disease (chronische obstructieve longziekte). De (fysiotherapeutische-) behandeling richt zich op het verhogen van de zelfredzaamheid van patiënten en het voorkomen van verergering van de ziekte. 
 

Onderzoek effecten zorgbundels

Er lopen op dit moment verschillende pilots om te experimenteren met zorgbundels. Als vervolg op een eerder gestart traject in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Heelkunde heeft SiRM in 2023 in opdracht van de NZa de meerwaarde van het invoeren van zorgbundels voor 3 vormen van zorg onderzocht. Dit onderzoek laat zien dat bundelbekostiging kan helpen om de zorg voor mensen met een heupfractuur te verbeteren.

Werken met een zorgbundel kan helpen bij het sneller doorstromen van patiënten met een heupfractuur naar de geriatrische revalidatiezorg vanuit het ziekenhuis. Voor de zorg aan patiënten met etalagebenen of darmkanker zijn er minder voordelen gevonden voor werken met zorgbundels. Dit kan overigens regionaal of lokaal weer anders uitpakken. 

Bekostiging hand- en polszorg

Vanaf 2024 is de bundelbeskostiging voor hand- en polszorg door Xpert Clinics en Zilveren Kruis geïntroduceerd. De prestatie gaat over de medisch-specialistische zorg, ondersteunende paramedische zorg en hulpmiddelenzorg. 

Er is een vast bedrag voor de zorg per patiënt bij de start van de behandeling en 365 dagen daarna. Er is geen onderscheid meer tussen conservatieve of operatieve behandelingen. Xpert Clinics krijgt één bedrag uitgekeerd zolang de uitkomsten van de zorg goed zijn. De behandelaar heeft daardoor geen volumeprikkel meer en wordt beloond voor het leveren van passende zorg zonder dat dit leidt tot omzetverlies.

Lees meer over de betaaltitel in ons nieuwsbericht Uitkomstgerichte en passende bekostiging geïntroduceerd voor hand- en polszorg.

Wat is een zorgbundel?

Bij bundelafspraken spreken zorgaanbieder(s) en zorgverzekeraar voor alle zorg die nodig is voor een patiëntgroep, binnen (een deel van) een zorgpad,  één vast bedrag per patiënt af. Eén of meer zorgverleners leveren deze zorg. Ook maken zij onderling afspraken over kwaliteit en uitkomsten van de behandeling. 

Deze vorm van bekostiging kan een uitkomst bieden als er zorg vanuit verschillende zorgsectoren wordt geboden. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is de wil tot samenwerken en onderling vertrouwen tussen de partijen. 

Relevante informatie

In dit overzicht hebben we alle relevante documenten over passende bekostiging en zorgbundels op een rij gezet: