Goede samenwerking nodig om toegang tot kraamzorg ook in zomerperiode te garanderen
Jaarlijks zien we in de zomermaanden een toename in de capaciteitskrapte in de geboortezorg, met name in de kraamzorg. De NZa houdt al langere tijd deze krapte in de gaten en doet concreet onderzoek naar de toegankelijkheid van de kraamzorg.
We zien dat zorgverzekeraars en kraamzorgaanbieders goede stappen zetten om de kraamzorg in de toekomst toegankelijk te houden. Ondanks deze inspanningen, verwachten we nog steeds knelpunten in de capaciteit van de kraamzorg in de zomerperiode. De afgelopen jaren bleek dan ook dat kraamvrouwen op het laatste moment nog zorgbemiddeling nodig hadden van de zorgverzekeraars. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie bleek bovendien dat zwangere vrouwen en kraamvrouwen niet altijd goed geïnformeerd werden over de capaciteitskrapte en over de mogelijkheid om zorgbemiddeling bij de zorgverzekeraars aan te vragen.
Wees voorbereid op de zomerperiode
De zomer van 2025 staat nu voor de deur. Om te zorgen dat aanstaande kraamvrouwen goed en tijdig geplaatst worden bij een kraamzorgaanbieder, is het nodig dat zorgverzekeraars en de regionale kraamzorgorganisaties goed met elkaar samenwerken. Het is voor een goede start van moeder en kind belangrijk dat zwangere vrouwen op tijd informatie krijgen over eventuele krapte in de regio.
We roepen kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars dan ook op om goede afspraken te maken en optimaal samen te werken om aanstaande ouders ook de komende zomerperiode van passende kraamzorg te kunnen voorzien. Zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars moeten zich daarnaast inspannen om aanstaande ouders tijdig te informeren over eventuele krapte en welke zorg zij wel of niet kunnen ontvangen.
Geef zwangere vrouwen duidelijkheid over capaciteit kraamzorg in de regio
Het is belangrijk dat zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars inzicht hebben in de knelpunten die zich voordoen in de regio, om deze samen op te kunnen lossen. Zo kunnen zorgverzekeraars zwangere vrouwen bemiddelen naar kraamzorgorganisaties waar nog wel capaciteit is, en kunnen aanbieders en verzekeraars duidelijkheid verstrekken over de krapte die er eventueel is in de regio.
Vraag om meldingen en zorg voor goede zorgbemiddeling bij krapte
Daarnaast roepen we kraamzorgorganisaties en zorgverzekeraars op om actief aan aanstaande ouders te vragen om bij hen een melding te doen als er onverhoopt toch geen passende kraamzorg beschikbaar is, als zij onvoldoende informatie hierover krijgen of als zij minder kraamzorg ontvingen dan het minimum van 24 uur.
Mocht er inderdaad sprake zijn van capaciteitskrapte in de regio, dan is het belangrijk dat zowel kraamzorgorganisaties als zorgverzekeraars aanstaande ouders en kraamvrouwen wijzen op de mogelijkheden voor zorgbemiddeling door de zorgverzekeraar.