Kortdurende zorg

Soms hebben mensen tijdelijk extra of andere zorg nodig. Bijvoorbeeld door een ongeluk, na een operatie of om te revalideren. Kortdurende zorg is:

•    Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen
•    Eerstelijnsverblijf
•    Geriatrische revalidatiezorg
•    Wlz crisiszorg 
•    Hospicezorg

Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp)

Zorg aan huis of op locatie onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijke gehandicaptenzorg. Het gaat om zorg aan kwetsbare groepen: ouderen met multiproblematiek, mensen met progressieve, degeneratieve neurologische aandoeningen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen hebben geen Wlz-indicatie en komen daar ook (nog) niet voor in aanmerking.

Meer informatie leest u in ons artikel Langer thuis dankzij gzsp.

Eerstelijnsverblijf (elv)

Tijdelijk medisch noodzakelijk verblijf voor mensen die niet in aanmerking komen voor medisch-specialistische zorg, maar ook niet naar huis kunnen. Ook in de laatste levensfase is eerstelijnsverblijf mogelijk, bijvoorbeeld als thuis geen terminale zorg gegeven kan worden. In de kern gaat het om verblijf waarbij:

  • er geen noodzaak (meer) is voor medisch-specialistische zorg;
  • op korte termijn herstel te verwachten is en de patiënt weer naar huis kan;
  • de patiënt een levensverwachting heeft minder dan 3 maanden (palliatief terminale zorg).

Geriatrische revalidatiezorg (grz)

Zorg aan ouderen onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde. Bijvoorbeeld na opname in het ziekenhuis of door een acute afname van zelfredzaamheid. 

Wlz crisiszorg

Zorg voor cliënten bij een plotselinge, ernstige ontregeling. Dat kan bijvoorbeeld een ontregeling zijn in de fysieke, sociale en psychische gesteldheid van de cliënt of van de omgeving. Met als gevolg het ontstaan van een acuut onhoudbare situatie in de huidige woonsituatie van de cliënt. Het is hierbij noodzakelijk om opname binnen 24 tot 48 uur in te zetten om onaanvaardbare gezondheidsrisico's, medische complicaties en/of ernstig nadeel voor de cliënt en/of zijn omgeving te voorkomen.

Hospicezorg

In een hospice krijgen ongeneeslijk zieke mensen zorg en verblijf in huiselijke sfeer, tot aan het overlijden. Ongeneeslijk zieke mensen kunnen worden opgenomen als de levensverwachting minder dan drie maanden is. In een hospice wordt palliatief terminale zorg geleverd.

Op de pagina over Palliatieve zorg vindt u meer informatie.

Wegwijzers bekostiging

Heeft u een idee voor innovatie of preventie? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen de bekostiging rondom digitale zorg? Op de pagina Wegwijzers in bekostiging leest u meer over de mogelijkheden. 

Nieuwsbrieven

De NZa heeft voor verschillende zorgsectoren digitale nieuwsbrieven. U kunt zich aanmelden met het aanmeldformulier voor de NZa-nieuwsbrieven