Oncologie en vaatchirurgie: spreiding van ingrepen in kaart gebracht
Een van de doelen in het Integraal Zorgakkoord (IZA) is om de kwaliteit van hoogcomplexe zorg verder te verhogen door concentratie of spreiding over ziekenhuizen in de regio. Om deze zorg toekomstbestendig te organiseren is samenwerking en transparantie essentieel: het beperkte aantal mensen en middelen moet zo goed mogelijk worden ingezet. De partijen uit het IZA hebben de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd in kaart te brengen hoe vaak een aantal specifieke oncologische en vaatchirurgische ingrepen wordt uitgevoerd. Deze cijfers zijn gecontroleerd door de ziekenhuizen zelf. De cijfers uit dit rapport gebruiken de regio’s om na te gaan hoe deze zorg in hun regio het beste georganiseerd kan worden en wat de impact daarvan kan zijn.
Van impactanalyse naar transformatieplan
Zorgaanbieders, patiëntvertegenwoordigers en zorgverzekeraars werken op regionaal niveau samen aan een impactanalyse. Uit deze analyse blijkt in welke mate en op welke manier concentratie van zorg de patiënt, de betrokken zorgprofessionals, de zorgaanbieders en zorgnetwerken raakt. De regio kan de uitkomsten van de impactanalyse gebruiken om onderbouwde besluiten te nemen over de herverdeling van de betreffende oncologische en vaatchirurgische ingrepen. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in transformatieplannen. De regionale impactanalyses en transformatieplannen worden aangeleverd aan de NZa. De informatie gebruiken we om als toezichthouder de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg te monitoren.
Voorgestelde volumenormen
De partijen uit het IZA zijn tot een voorstel gekomen van zogeheten volumenormen: hoeveel ingrepen moet een ziekenhuis uitvoeren om de kwaliteit van zorg nog verder te verhogen. Het gaat om zorginterventies bij vijf oncologische aandoeningen: maag/slokdarm, long, nier, hoofd/hals en pancreas) en bij twee vaatchirurgische interventies (aorta aneurysma en carotislijden). Nadat de regionale impactanalyses zijn afgerond vindt definitieve besluitvorming over normen plaats aan de landelijke ronde tafel waarin alle relevante partijen deelnemen.