Kosten (medisch-)specialistische vervolgopleidingen bekend
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het kostenonderzoek naar de (medisch-)specialistische vervolgopleidingen afgerond. Dit onderzoek doen we zodat de vergoedingen van de overheid de gemiddelde kosten van het verzorgen van een vervolgopleiding dekken. Uit het onderzoek blijken de kosten voor het opleiden van een arts in opleiding (aios) voor universitair medische centra (umc) € 184.500 per fte en voor overige instellingen € 211.200 per fte. De NZa stelt de definitieve, geïndexeerde vergoedingsbedragen voor 2026 uiterlijk 1 augustus vast in het beleid.
Geen onderscheid
De NZa onderzocht in het kostenonderzoek 32 verschillende vervolgopleidingen. De opleidingen hebben veel ruimte om deze zelf in te richten. Hierdoor zien we grote verschillen in de kosten tussen opleidingen. Toch maken we geen onderscheid tussen (medisch) specialismen en stellen we één bedrag vast voor alle vervolgopleidingen. Door geen onderscheid te maken in verschillende vergoedingen leggen we gemaakte keuzes over de organisatie en inrichting van opleidingen niet vast. Instellingen krijgen zo de ruimte om hun opleidingen toekomstbestendig te organiseren. In de huidige vergoedingsbedragen is er onderscheid gemaakt naar de omvang en het type instelling. Op basis van het onderzoek beperken we ons tot twee bedragen: voor umc’s en overige instellingen, omdat de kosten tussen deze opleidingen verschillen.
Kostenonderzoek
Het opleiden van genoeg en goed gekwalificeerde (medisch) specialisten draagt bij aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de medisch-specialistische zorg. Het is dan ook belangrijk dat instellingen hiervoor een kostendekkende vergoeding ontvangen. Door een goede samenwerking en met inzet van de betrokken partijen konden we dit kostenonderzoek uitvoeren. De NZa blijft oog houden voor de kosten van vervolgopleidingen. Voor een volgend onderzoek is meer inzicht nodig in de manieren van opleiden van instellingen. We roepen betrokken partijen op om afspraken te maken om hun opleidingsactiviteiten transparant te maken.