Waarom zijn er voor de medisch-specialistische zorg prestaties geïntroduceerd voor vaccinaties op medische indicatie?

In haar adviesrapport 'Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen: wie neemt de regie?' schrijft Zorginstituut Nederland: ‘Als vaccinatiezorg voor een patiënt binnen een behandeltraject van het ziekenhuis plaatsvindt, bevelen we aan om deze zorg ook via die weg te vergoeden’. Na dit advies heeft een zorgaanbieder de NZa verzocht om passende bekostiging te introduceren voor vaccinaties die worden toegediend door een instelling voor medisch-specialistische zorg (verder: ziekenhuis).

Eerst heeft de NZa onderzocht of de bekostiging van vaccinatiezorg beter via dbc-zorgproducten kon worden vormgeven. Dit bleek niet mogelijk door het grote aantal dbc-zorgproducten waarin deze zorg kan landen en de variatie aan kosten voor vaccinaties bij verschillende indicaties. Daarom is gekozen voor de huidige uitwerking als overig zorgproduct (ozp). Het gaat hier dus om zorg die als ozp los – naast een bijbehorend zorgtraject – gedeclareerd wordt. De ozp’s hebben een maximumtarief (zie deze vraag voor meer informatie over het maximumtarief van de ozp's).

Omdat de kosten van de vaccinaties bij verschillende indicaties sterk uiteen lopen, hebben we gekozen voor vier ozp’s gebaseerd op verschillende patiëntengroepen waarbinnen vergelijkbare kosten voor vaccinaties gemaakt worden. Er is gekozen voor:

  • specifieke ozp's voor vaccinatiezorg bij hematologische stamceltransplantatie (190593) en bij (functionele) asplenie (190594), omdat bij beide indicaties sprake is van een stabiel en goed afgestemd vaccinatiepakket waarvoor de kosten vergelijkbaar zijn tussen patiënten met dezelfde indicatie.
  • twee ozp’s voor vaccinaties bij diverse indicaties, met gemiddeld vergelijkbare kosten: een ozp voor vaccinaties tegen 1 of 2 infectieziekten (190531) en een voor vaccinaties tegen 3 of meer infectieziekten (190532).

(Door voortschrijdend inzicht vindt de NZa de huidige ozp voor vaccinaties tegen 1 of 2 infectieziekten (190531) niet passend wanneer alleen tegen pneumokokken gevaccineerd wordt. Deze vaccinaties zijn relatief goedkoop vergeleken met de gemiddelde set aan vaccinaties waar de ozp, en dus ook het maximumtarief, op gebaseerd is. De NZa onderzoekt hoe dit aangepast kan worden.)

Omdat het gaat om vaccinaties die worden toegediend als gevolg van een medisch-specialistische behandeling is de ozp vormgegeven als een add-on. Een add-on is een type ozp dat los wordt gedeclareerd, naast het bijbehorende zorgtraject waarvoor de vaccinaties gegeven worden.

De ozp’s zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten voor de vaccinaties die eronder vallen. De ozp’s omvatten dus geen vaste set vaccinaties die minimaal of maximaal gegeven mogen worden. In de omschrijving van de ozp’s staat dan ook niet welke vaccins hierin opgenomen zijn. Zie deze vraag voor meer uitleg over de vergoeding van vaccinatiezorg binnen de Zorgverzekeringswet.