Gecombineerde leefstijlinterventie
Hieronder vindt u informatie over de prestaties en tarieven voor gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) volwassenen en de ketenaanpak zorg en ondersteuning van kinderen met overgewicht en obesitas.
Gecombineerde Leefstijlinterventie volwassenen
GLI wordt in de vorm van een programma aangeboden. Dit kan individueel of in groepsverband. Vanaf 2019 is dit verzekerde zorg voor patiënten met overgewicht en obesitas. De huisarts bepaalt of een patiënt in aanmerking komt voor GLI en verwijst door naar een zorgverlener die GLI aanbiedt.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt prestaties en maximumtarieven vast voor GLI. Hieronder vindt u een overzicht van alle regels voor GLI.
Herijking normatieve arbeidskostencomponent (NAC)
Binnen de eerstelijnszorg is er in verschillende sectoren, waarvan de NZa de tarieven reguleert, sprake van vrije beroepsbeoefenaren. Dit zijn zorgverleners die een eigen praktijk hebben. In de tarieven is een vergoeding verwerkt voor de arbeidskosten van deze praktijkhouders. Dit is de normatieve arbeidskostencomponent (NAC). Deze geldt voor praktijkhouders werkzaam in de gecombineerde leefstijlinterventie volwassenen, de huisartsenzorg, tandheelkunde, orthodontie en de eerstelijns verloskunde.
Onderzoeksbureau Berenschot heeft in opdracht van de NZa onderzoek gedaan naar de functiezwaarte en een hierbij passende NAC. De NAC is onderdeel van de totale praktijkkosten. Het aandeel van de NAC in de totale praktijkkosten verschilt per sector. Het verschil tussen de herijkte NAC en de huidige NAC is dus alleen het verschil met betrekking tot deze kostencomponent. Dit betekent dus niet dat dit ook leidt tot eenzelfde verschil in het tarief.
Voor meer informatie lees het rapport van Berenschot over de normatieve arbeidskostencomponent en de Q&A Onderzoek normatieve arbeidskostencomponent.
Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas
Kinderen met overgewicht en obesitas ontvangen zorg van meerdere zorgverleners. De ketenaanpak van zorg en ondersteuning voor deze groep kinderen wordt vanaf 2024 structureel bekostigd. De NZa heeft prestaties en maximumtarieven vastgesteld voor de centrale zorgverlener en voor GLI voor kinderen. Hiermee kan de begeleiding van kinderen voor het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl gedeclareerd worden. Hieronder vindt u een overzicht van de regels:
Verdere proces
De NZa heeft met ingang van 1 januari 2024 de regels voor de ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas vastgesteld. Per 1 januari 2025 voegen we de ‘Tijdelijke toeslag stimuleren landelijke uitrol ketenaanpak’ hieraan toe. Deze toeslag is bedoeld om lokaal ruimte te bieden aan maatwerkafspraken die juist voor de regionale (inbedding van de) ketenaanpak relevant kunnen zijn. Met deze extra ruimte wil de NZa zorgaanbieders en zorgverzekeraars de mogelijkheid bieden om deze afspraken die veelal samenhangen met het domeinoverstijgende karakter van de ketenaanpak te maken. Zo kan de landelijke implementatie en uitrol van de ketenaanpak worden versneld.
De NZa heeft hiermee een handreiking gedaan aan de partijen. Het is nu aan het veld om zorg te dragen voor de verdere uitrol, inkoop en opschaling van deze zorgvorm. Dit betekent dat de NZa de komende periode geen gesprekken meer zal voeren over de tarieven rondom de ketenaanpak. De financiële randvoorwaarden zijn tenslotte aanwezig om te kunnen opschalen. De NZa zal dan ook de komende periode toezien op de inspanningen van de verschillende partijen om de ketenaanpak landelijk beschikbaar te maken.
Ons toezicht
Vraag en antwoord
Heeft u een vraag over GLI? Ga dan naar de pagina Vraag en antwoord gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).