Wat valt er niet onder ons toezicht?

Niet alle soorten toezicht horen thuis bij ons als Nederlandse Zorgautoriteit. Zo houden wij bijvoorbeeld bijvoorbeeld geen toezicht op de kwaliteit van zorg, op de naleving van privacywetgeving of financiële fraude. 

Op de pagina over ons toezicht leest u waar wij als Nederlandse Zorgautoriteit wél toezicht op houden. Hieronder leest u meer over waar wij geen toezicht op houden en waar u terecht kan met vragen over deze onderwerpen.
 

Kwaliteit van de zorg

Wij houden als Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geen toezicht op de kwaliteit van de zorg. Dit doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp. Verder zetten zij zorgverleners aan hun zorg te verbeteren.

Vergoedingen van de basisverzekering

Wij maken geen keuzes over welke zorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Zo bepalen wij bijvoorbeeld niet welke medicijnen wel of niet vergoed worden. Dit doet Zorginstituut Nederland. Het is hun kerntaak om ervoor te zorgen dat uit de basisverzekering alleen behandelingen worden vergoed waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Dit doen zij samen met zorgverleners, zorgverzekeraars, zorginstellingen, overheidsinstanties, de politiek en alle andere betrokken partijen. 

Arbeidsomstandigheden

Toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het sociale zekerheidsstelsel wordt gedaan door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij zijn de toezichthouder voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook werkt de Inspectie op het gebied van pgb- en declaratiefraude als opsporingsorganisatie voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Naleving van de privacywet

Toezicht op de naleving van de privacywetgeving hoort bij de Autoriteit Persoonsgegeven (AP). Onder dit toezicht vallen deze activiteiten: klachten en tips behandelen over de naleving van de AVG en de RGR. Tevens doen zij onderzoek naar mogelijke overtredingen van de privacywetgeving.

Concurrentie op de markt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet onder meer toe op eerlijke concurrentie. Zij bestrijdt partijen die kartels vormen en daarbij bijvoorbeeld prijsafspraken maken. Ook bestrijdt ze partijen die misbruik maken van een economische machtspositie. Daarnaast toetst ACM fusies en overnames in alle sectoren en is zij de toezichthouder op consumentenrecht en eerlijke handel.

Financiële fraude en belastingfraude

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) spoort financiële fraude en belastingfraude op en bestrijdt deze fraudes. Witwassen van crimineel vermogen, faillissementsfraude en btw-carrouselfraude zijn daar voorbeelden van.