Introductie
In de ggz en forensische zorg werken we sinds 2022 met een nieuwe bekostiging: het zorgprestatiemodel. Hiermee zijn veel knelpunten van de oude bekostiging met dbc's opgelost. Hieronder vertellen we meer over hoe we deze bekostiging actueel houden.
Kostprijsonderzoek in 2024 over 2023 – basis voor tarieven 2026
De tarieven voor geleverde zorg moeten goed blijven aansluiten bij de kosten die zorgaanbieders maken. Daarom voert de NZa periodiek kostenonderzoek uit onder zorgaanbieders. Ook in 2024 houdt de NZa een kostenonderzoek. Dit moet leiden tot nieuwe tarieven per 2026 voor prestaties binnen het Zorgprestatiemodel, de Wlz-ggz én de beschikbaarheidbijdragen mvo-ggz.
Wij vragen dus in één keer de kosten uit over al deze prestaties. Op die manier willen we dubbele uitvragen en onnodige belasting zoveel mogelijk voorkomen. Bovendien hebben we voor vrijgevestigde zorgaanbieders een sterk vereenvoudigde uitvraag ontwikkeld. Zo houden we deze uitvragen zo simpel en duidelijk mogelijk.
Voor het kostenonderzoek hebben wij representatieve selectie van zorgaanbieders gemaakt. Het is mogelijk dat wij u hebben gevraagd om deel te nemen. In dat geval is deelname verplicht.
Instellingen: uitvraag gestart
De uitvraag voor instellingen moesten we aanvankelijk uitstellen omdat het uitvraagformulier te traag bleek voor gebruik. Inmiddels hebben we het formulier sneller, minder complex en gebruiksvriendelijker kunnen maken. Het formulier is getest door een aantal zorgaanbieders. Vanaf 2 september staat het nieuwe formulier klaar voor de instellingen die meedoen aan het onderzoek. Vóór 3 november moet het ingevulde formulier bij ons binnen zijn.
Meer weten?
Meer weten over dit kostenonderzoek? Lees dan de informatiekaart.
Bent u deelnemer aan het kostprijsonderzoek en heeft u vragen? Lees dan eerst de vragen en antwoorden op onze website.
Op donderdag 12 september hebben wij een webinar over het kostprijsonderzoek ggz en fz gegeven. Tijdens dit webinar vertelden wij over hoe het kostprijsonderzoek is opgebouwd en lichtten we toe wat er in de verschillende tabbladen van het onderzoek moet worden ingevuld.
Vrijgevestigde praktijken: uitvraag afgerond
Ongeveer 300 geselecteerde praktijken hebben deze zomer het daarvoor bestemde webformulier gevuld met informatie over hun kosten en opbrengsten in 2023. Deze informatie is nodig om tot nieuwe tarieven te komen per 2026 voor setting 1 van het Zorgprestatiemodel. De NZa is nu bezig met het analyseren van de gegevens.
Langdurige ggz
De NZa voert ook een kostenonderzoek uit in de langdurige ggz.
Verbeteren zorgvraagtypering samen met behandelaren
Zorgaanbieders leverden hun data over de HoNOS+-vragenlijst aan bij de NZa. Het betrof een éénmalig overzicht over de periode van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023. Zorgaanbieders gebruiken deze vragenlijst om de zorgvraag te typeren. Wij gebruiken de gegevens om de zorgvraagtypering verder te ontwikkelen en om beter aan te sluiten bij de wensen van behandelaren. De NZa werkt hiervoor samen in een adviescommissie waarin branche- en beroepsverenigingen vertegenwoordigd zijn. De commissie brengt, onder meer op basis van data-onderzoek van de NZa, advies uit over het zorgvraagtyperingssysteem. Zo kijken we samen naar het eventueel aanpassen van de vragenlijst, de chronische ggz en de huidige zorgvraagtypen.
Onderzoek omzet 1e jaar zorgprestatiemodel
Het onderzoeksbureau Gupta Strategists onderzocht voor ons de omzet en productie in 2022. 29 ggz-instellingen hebben vrijwillig aangeleverd. Het onderzoek laat een lichte daling zien die voor een deel terug te voeren is op het zorgprestatiemodel. Andere factoren zijn een toename van no-show en ziekteverzuim en het niet geheel meenemen van prijsindexcijfers.
Verzekeraars en aanbieders maken al afspraken over bijvoorbeeld een transitieprestatie of een hoger percentage van het maximumtarief om een deel van de omzetdaling te dekken. Ook nemen we de inzichten mee in onze kostprijs- en productieonderzoeken.
Wilt u de ontwikkelingen voor uw eigen organisatie berekenen? Gebruik dan het rekensjabloon bij het onderzoek.