Gegevens aanleveren ggz
Alle zorgaanbieders in de ggz en forensische zorg leveren gegevens over de verrichte zorg aan de NZa, eventueel via een derde partij. De gegevens gebruiken we onder andere voor het verbeteren van de zorgprestaties. Daarnaast leveren alle aanbieders gegevens over hun wachttijden. Patiënten kunnen hiermee bepalen waar ze eventueel sneller terecht kunnen. Op deze pagina vertellen wij meer over het aanleveren van deze gegevens.
Aanleveren wachttijden
Ggz-patiënten moeten zelf kunnen zien waar zij snel terecht kunnen of dit aan hun zorgverzekeraar kunnen vragen. Ggz-aanbieders moeten daarom hun wachttijden publiceren op hun website. U levert uw wachttijden daarnaast uiterlijk op de 10e van de maand aan bij de NZa via het Zorgbeeldportaal.
De landelijke gemiddelden staan op de website Volksgezondheidenzorg.info van het RIVM.
Heeft uw organisatie meer dan 10 zorgverleners, dan levert u ook het aantal wachtenden aan. Zie hiervoor de Transparantieregeling zorgaanbieders ggz (NR/REG-2219a). Partijen hebben hierover in afstemming met de NZa een overzicht van veelgestelde vragen opgesteld. Dit overzicht vindt u op www.wegvandewachtlijst.nl.
Heeft u nog geen account voor Zorgbeeld aangevraagd? Dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te doen. Hoe u dat doet leest u in de vragen en antwoorden.
Zie ook onze Informatiekaart Aanleveren wachttijden via Zorgbeeldportaal en aanleveren gegevens zorgvraagtypering.
Declaratiegegevens
De informatiestroom over de in 2022 verleende zorg loopt via de al bestaande gegevensaanlevering aan Vektis (ggz) en DJI (fz). Deze partijen leveren de informatie op hun beurt aan de NZa. U hoeft dus niets te doen om deze informatie aan de NZa aan te leveren.
Productiviteitscijfers aanleveren
Met deze informatie onderzoeken we of het zorgprestatiemodel de gewenste effecten creëert, zoals een eerlijk en gelijk speelveld voor iedere zorgaanbieder. Dit is een uitvraag per kwartaal bij een aantal instellingen. Deze instellingen krijgen van ons een verzoek om deze gegevens aan te leveren.
Bezwaren patiënt
Het kan zijn dat de patiënt bezwaren heeft tegen het aanleveren van informatie. In dat geval kunt u samen met de patiënt een privacyverklaring invullen. U levert dan een aantal informatie-elementen over die patiënt niet aan. Zie ook onze Informatiekaart informatiestromen in het zorgprestatiemodel en privacy en de pagina Privacy in de ggz.