Programma MAUG: samenwerking NZa, ACM en Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, betaalt mee aan de zorg uit het basispakket. Dit gaat deels via de zorgpremie en deels via belastingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Zorginstituut Nederland (ZIN) willen dat het beschikbare zorgbudget zo passend mogelijk wordt uitgeven. Daarom werken wij samen aan een advies over hoe we tot maatschappelijk aanvaardbare uitgaven aan en prijzen van geneesmiddelen kunnen komen. 

Veel dure en onzekere medicijnen: wat is maatschappelijk aanvaardbaar? 

Veel nieuwe medicijnen zijn heel erg duur, terwijl het vaak onzeker is hoe goed ze werken, voor wie ze werken en hoe lang ze werken. Daarom is het belangrijk dat objectief wordt beoordeeld wat de meerwaarde is van nieuwe medicijnen. Dat wil zeggen de gezondheidswinst voor de samenleving. Want je kunt elke euro maar één keer uitgeven.

Wat is het programma MAUG?

Werken de medicijnen zo goed dat we ons gezamenlijke geld eraan willen uitgeven? Is de prijs van de fabrikant ‘maatschappelijk aanvaardbaar’ en in verhouding tot wat het oplevert? Dit zijn de vragen waar we met het programma maatschappelijk aanvaardbare uitgaven geneesmiddelen (MAUG) antwoord op willen geven. Binnen MAUG:

  • werken we aan een kader om te bepalen wat een maatschappelijk aanvaardbare prijs is voor een medicijn. We verkennen samen welke aanvullende elementen mede bepalen welke prijs we als maatschappij willen betalen;
  • zoeken we naar manieren om de concurrentie tussen fabrikanten te stimuleren. 

Voor meer informatie, ga naar de programmawebsite www.maug.nl of lees de Voortgangsbrief van het programma MAUG aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Synergie NZa, ACM en ZIN

De gezamenlijke aanpak van deze overheidspartijen leidt tot synergie van krachten en het versterken van elkaars taken. Het doel van het programma MAUG is om uiterlijk 2025 een advies op te leveren aan het ministerie van VWS. Het advies bevat hoe we tot maatschappelijk aanvaardbare uitgaven aan en prijzen van geneesmiddelen kunnen komen. Zodat deze geneesmiddelen ook in de toekomst van goede kwaliteit, betaalbaar en toegankelijk blijven.

Betrokkenheid van experts, patiënten en burgers 

Wat maatschappelijk aanvaardbaar is, verzinnen we niet alleen. Om tot een nieuw kader te komen doorlopen de overheidspartijen een gezamenlijk en zorgvuldig traject waarin experts (behandelaren, patiënten, economen), maar ook de burgers in brede zin worden betrokken. Ook spreken we met stakeholders, zoals ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie. 

Dure geneesmiddelen nemen een steeds grotere hap uit het zorgbudget 

In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat de jaarlijkse groei van het ziekenhuisbudget tot stilstand moet komen in 2026. Als het aandeel medicijnkosten blijft stijgen, wordt het budget steeds krapper dat ziekenhuizen kunnen besteden aan andere goede ziekenhuiszorg. Tot eind 2025 worden 174 nieuwe medicijnen en 112 bestaande medicijnen voor een nieuwe indicatie mogelijk toegelaten tot de Europese markt.

Meer lezen