Hier vindt u nieuws, ontwikkelingen en informatie over de geneesmiddelenzorg in de openbare apotheek en in de medisch-specialistische zorg.
NZa onderzoekt zorgplicht zorgverzekeraars bij geneesmiddelentekorten
Bij de Nederlandse Zorgautoriteit staan de geneesmiddelentekorten hoog op de agenda. Het gaat daarbij vooral om generieke geneesmiddelen vanuit de apotheek. Tekorten aan geneesmiddelen kunnen een grote impact hebben op patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Door de tekorten staat de toegankelijkheid van de geneesmiddelenzorg onder druk. We zijn om die reden in 2024 een onderzoek gestart naar de manier waarop zorgverzekeraars hun zorgplicht invullen bij deze geneesmiddelen.
We verwachten dat zorgverzekeraars zich maximaal inspannen zodat verzekerden de geneesmiddelen kunnen krijgen die zij nodig hebben. We verwachten dit onderzoek in de aankomende periode af te ronden. Daarna bepalen we een passend vervolg.
Bij dit onderwerp zijn er ook internationale afhankelijkheden en problemen die we niet kunnen beïnvloeden. Wel kunnen we mogelijk stimuleren dat er passende maatregelen genomen worden om geneesmiddelentekorten in de toekomst te verminderen. Om ervoor te zorgen dat de tekorten in de toekomst niet verder toenemen is het van belang dat het Nederlandse geneesmiddelensysteem passend is georganiseerd. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars, de overheid en de politiek moeten zich samen inspannen om de geneesmiddelenzorg toegankelijk te houden.
We kunnen ons voorstellen dat u misschien meer vragen heeft over geneesmiddelen, die de NZa niet kan beantwoorden. Hieronder vindt u een overzicht van websites van andere organisaties die meer informatie voor u hebben over geneesmiddelenzorg.
Op de website medicijnkosten.nl maakt Zorginstituut Nederland duidelijk welke geneesmiddelen van de apotheek tot het basispakket behoren.
De G-Standaard is een elektronische database waarin alle geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezondheidsproducten zijn opgenomen, die verkrijgbaar zijn via de apotheek en het ziekenhuis. In de database zijn verschillende elementen opgenomen, zoals de verschillende prijzen van de middelen, farmaceutische gegevens en wat er zoal vergoed kan worden.
Zorgverzekeraars kunnen aanvullende voorwaarden stellen voor de zorg die geleverd en gedeclareerd mag worden. Bijvoorbeeld welke medicatie valt onder het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar. U kunt contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar via deze contactenlijst van zorgverzekeraars.