Prestaties die niet onder te verdelen zijn, vallen onder de noemer ‘buiten segmenten’. Denk bijvoorbeeld aan de zogeheten M&I-verrichtingen en de zorg in de avonden, nachten en weekenden. Ook deze komen in de genoemde beleidsregel aan bod.
De tarief gereguleerde prestaties in de huisartsenzorg herijken we op basis van het kostprijsonderzoek en de herijking van de normatieve arbeidskostencomponent. De kostprijzen van de prestaties zijn licht gedaald. Door toepassing van de indexering stijgen de tarieven gemiddeld met 1,9%.
Vanaf 2025 wordt meer tijd voor de patiënt structureel bekostigd in segment 1 met een tarief van 3,23 euro per kwartaal per ingeschreven patiënt. Zie ook ons eerdere advies bekostiging mtvp en de brief aan de minister van VWS.
We verruimen de prestaties ‘passantenconsult’ en ‘anw buiten hds’, zodat deze ook kunnen worden ingezet voor zorg aan arrestanten zonder dat hier een privacyprobleem ontstaat.
We voegen prestaties toe voor consulten en visites aan onverzekerden die vallen onder de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (sov), de regeling onverzekerbare vreemdelingen (ovv) of de regeling medische zorg aan ontheemden (rmo) zodat deze zorg rechtmatig in rekening kan worden gebracht.
We verduidelijken dat de prestatie ‘teledermatologie’ alleen toeziet op de inzet van de huisarts (en niet op de inzet van de dermatoloog).
De belangrijkste wijzigingen in 2024
Er is een nieuwe prestatie ‘Valrisicobeoordeling’. Per 2024 kunnen naast de huisarts onder andere ook praktijkondersteuners die bevoegd en bekwaam zijn de prestatie ‘Valrisicobeoordeling’ in rekening brengen. Deze prestatie is terug te vinden in de beleidsregel Overige geneeskundige zorg (BR/REG-24143a). Voor de prestatie geldt een maximumtarief dat per kwartier in rekening kan worden gebracht. Deze prestatie kan gebruikt worden voor de valrisicobeoordeling en de eventuele evaluatie na 2 à 3 maanden.
Het maximumaantal uren poh-ggz is verhoogd. Dit is in lijn met de afspraken in het IZA. Het maximumaantal uren per normpraktijk in segment 1 wordt met 4 uur verhoogd. Deze uren kunnen ingezet worden voor netwerkzorg en het inzetten van e-health modules.
We passen de prestatieomschrijving consult buitenlandse patiënt aan. Tot 2024 kon deze prestatie alleen gebruikt worden bij incidentele en acute zorgverlening. Per 2024 mag de prestatie ook ingezet worden voor reguliere huisartsenzorg voor mensen die tijdelijk in Nederland verblijven en geen inschrijftarief betalen. Deze wijziging komt tegemoet aan de gang van zaken in de praktijk.
Per 2024 voegen we de prestatie onderlinge dienstverlening toe aan de prestaties buiten de segmenten (pbs). Hieronder vallen bijvoorbeeld de M&I verrichtingen. In de pbs komt het soms ook voor dat (delen van) prestaties worden uitbesteed aan een derde. De uitvoerende partij kan de prestaties direct in rekening brengen bij de zorgverzekeraar of middels onderlinge dienstverlening van de uitvoerende aan de opdrachtgevende zorgaanbieder. Door deze wijziging is dit nu ook formeel goed geregeld.
De wijzigingen in het wijzigingsbesluit (WB/REG-2023-07) over de definitie van feestdagen in de anw-zorg zijn overgenomen in de reguliere beleidsregels voor 2024. Dit betekent dat we in de regels verwijzen naar de officiële feestdagen in plaats van naar de Algemene termijnenwet (Atw). Daarnaast voegen we op verzoek van de branchepartijen van de huisartsen kerst- en oudjaarsavond toe als feestdagen aan de beleidsregel.
Wegwijzers in bekostiging
Heeft u een idee voor innovatie of preventie? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen de bekostiging rondom digitale zorg? Op de pagina Wegwijzers in bekostiging leest u meer over de mogelijkheden.
Zoekt u een specifiek document of beleidsstuk? Een overzicht van alle beleidsregels, tarieven, rapporten en andere publicaties staan in ons documentenplatform.