Een aantal zorgopleidingen en zorgfuncties wordt bekostigd via een subsidie, de zogenoemde beschikbaarheidbijdrage. Het gaat om (medische) vervolgopleidingen en om een beperkt aantal bijzondere zorgfuncties zoals de traumahelikopters en gespecialiseerde brandwondenzorg.
Hoe vraagt u een beschikbaarheidbijdrage aan?
In onderstaande informatiekaarten leest u voor welke opleidingen en zorgfuncties u een bijdrage kunt aanvragen, en hoe u dit kunt doen.
Vergoeding van de inzet van de gynaecoloog gewijzigd
Tot en met 2024 zijn hier 2 verschillende vergoedingsbedragen voor, namelijk de kosten van de vrijgevestigde gynaecoloog en de kosten van een gynaecoloog in loondienst. Per 2025 komt dit onderscheid te vervallen en is er één vergoedingsbedrag voor de gynaecoloog in loondienst en vrijgevestigd. Dit is het bedrag ter hoogte van de inzet van een gynaecoloog in loondienst. Voor sommige ziekenhuizen zal de vergoeding hiermee dalen. We vergoeden daarom eenmalig de helft van het verschil tussen het bedrag voor vrijgevestigd en loondienst voor ziekenhuizen die in 2024 een vergoeding voor vrijgevestigd gynaecologen ontvingen.
Opbrengsten acute verloskunde herijkt
De nieuwe bedragen en lijst van acute zorgproducten zijn verwerkt in bijlage 1 van de beleidsregel. In totaal zijn er drie prestaties aan de lijst toegevoegd, en komen er drie te vervallen.