Modulaire bekostiging van ziekenhuisopleidingen per 2025

Sinds 2023 bestaat een flexibel opleidingsstelsel voor gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend zorgprofessionals. De opleidingen kunnen modulair worden gevolgd en zijn opgebouwd uit Entrustable Professional Activities (EPA’s) en EPA overstijgende leeractiviteiten (EOL’s). Het EPA-gericht opleiden biedt zorgprofessionals nieuwe loopbaanmogelijkheden en kansen om zich blijvend te ontwikkelen. Het biedt zorgorganisaties de kans om zorgprofessionals sneller en ook flexibeler in te zetten. Dit levert een bijdrage aan het verkleinen van het arbeidsmarktvraagstuk. Per 2025 sluiten we de bekostiging aan op het flexibele opleidingsstelsel. 

Wat wijzigt er? 

Vanaf 1 januari 2025 baseert de NZa de beschikbaarheidbijdrage voor de ziekenhuisopleidingen op basis van EPA’s en EOL’s behorende bij een Kernleerroute, waarvoor in dat kalenderjaar een certificaat is afgegeven door het College Zorgopleidingen (CZO). De beschikbaarheidbijdrage wordt per kalenderjaar verstrekt. Deze nieuwe systematiek noemen we modulaire bekostiging. De NZa koppelt de toekenning van de beschikbaarheidbijdrage hiermee los van het behalen van een diploma voor een volledig afgeronde ziekenhuisopleiding. Voor opleidingstrajecten die vóór 1 januari 2025 gestart zijn hanteren wij een overgangsregeling. Dit betekent dat voor deze opleidingstrajecten de huidige bekostigingssystematiek in stand blijft, totdat voor de betreffende opleiding een diploma is afgegeven.

12 opleidingen toegevoegd aan de beschikbaarheidbijdrage

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten 12 ziekenhuisopleidingen toe te voegen aan de beschikbaarheidbijdrage. In het huidige stelsel zijn dit er nog 15. Deze ziekenhuisopleidingen staan in de praktijk bekend onder de naam Fonds Ziekenhuis Opleidingen (FZO). Met de uitbreiding worden dit er 27. Er bestaat een overlap tussen EPA’s van de opleidingen waar op dit moment nog geen beschikbaarheidbijdrage voor geldt en voor EPA’s van opleidingen die al onder de beschikbaarheidbijdrage vallen. Modulaire bekostiging is alleen uitvoerbaar als overlappende opleidingen hetzelfde worden bekostigd.
 

De EPA’s die per 2025 voor vergoeding via de beschikbaarheidbijdrage in aanmerking komen staan opgenomen in het Besluit Beschikbaarheidbijdrage WMG van 27 mei 2024. 

Vergoedingsbedrag per EPA

Voor de EPA’s die in aanmerking komen voor een beschikbaarheidbijdrage heeft de NZa vergoedingsbedragen berekend door middel van een rondrekening van de huidige vergoedingsbedragen die gelden per instroom en gediplomeerden. Doordat sprake is van een rondrekening verwachten we dat bij een gelijke opleidingsinspanning voor de 15 opleidingen die op dit moment onder de beschikbaarheidbijdrage vallen de opleidende zorginstelling in 2025 een soortgelijke vergoeding als op dit moment ontvangt. Omdat er 12 opleidingen aan de modulaire bekostiging zijn toegevoegd, kan een opleidende zorginstelling bovendien een hogere beschikbaarheidbijdrage ontvangen. 

Verlening en vaststelling 2025

Wij verwachten het formulier verlening beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2025 in oktober 2024 te publiceren. Het aanvragenproces van de beschikbaarheidbijdrage wijzigt niet ten opzichte van het huidige proces. Met behulp van gegevens die wij van het CZO ontvangen maken wij een zo goed mogelijke inschatting van het aantal gecertificeerde EPA’s voor opleidingsjaar 2025. Op basis hiervan ontvangen opleidende zorginstellingen een voorschot. Wij streven ernaar om uiterlijk 31 december de verleningsbeschikkingen af te geven, zodat opleidende instellingen tijdig bevoorschotting voor het opleidingsjaar 2025 ontvangen. Bij de vaststelling over het jaar 2025 stellen we definitief vast hoeveel EPA’s daadwerkelijk binnen een opleidende instelling is gecertificeerd en vindt verrekening plaats. 

Publicatie regelgeving 2025

Wijzigingen die noodzakelijk zijn om de bekostiging per EPA en de vergoedingsbedragen per EPA mogelijk te maken nemen wij op in de beleidsregel ‘Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2025’. Wij publiceren deze beleidsregel naar verwachting in oktober 2024. Dit is later dan u van ons gewend bent. Dit komt doordat het ministerie van VWS nog werkt aan een aanpassing van een ander onderdeel van de beleidsregel. Dit staat los van de wijzigingen die nodig zijn voor de modulaire bekostiging van de ziekenhuisopleidingen maar staat wel in dezelfde beleidsregel. 

Heeft u vragen? 

Vragen over de beschikbaarheidbijdrage kunt u stellen aan de NZa. Stuur een WhatsApp-bericht naar 088 - 770 8 770. De NZa behandelt uw vraag op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. Heeft u een uitgebreidere vraag of is deze minder dringend? Stuur dan een e-mail naar info@nza.nl

Voor overige vragen kunt u daarnaast contact opnemen met de contactpersoon van uw brancheorganisatie.