Meedenkadvies
Een huisarts kan advies vragen aan een medisch specialist om een doorverwijzing naar het ziekenhuis mogelijk te voorkomen. Dit noemen we een meedenkadvies. Het meedenkadvies gaat om contact tussen de huisarts en medisch specialist, zonder patiëntcontact. Andere vormen van consultatie waarbij er contact is met de patiënt, zoals het meekijkconsult, zien wij niet als een meedenkadvies.
De NZa wil dit meedenkadvies vanaf 2026 landelijk uniform bekostigen. Samen met brancheorganisaties van de ziekenhuizen, brancheorganisaties van de huisartsen en zorgverzekeraars hebben we besproken hoe het meedenkadvies eruit moet gaan zien.
Bekostiging meedenkadvies per 2026
We vinden het belangrijk dat het meedenkadvies voor iedere patiënt kan worden ingezet. Als een huisarts en medisch specialist deze zorg leveren, brengen zij ieder een bedrag in rekening voor de zorg die zij hebben geleverd. De medisch specialist en de huisarts zullen hiervoor hun eigen betaaltitel krijgen.
Huisartsenzorg
Wij zijn van plan om de prestatie voor het meedenkadvies in de huisartsenzorg structureel te bekostigen (binnen segment 1). De prestatie zal een maximumtarief krijgen. Nu maken zorgverzekeraars en huisartsen hier nog samen afspraken over. Het inzetten van een meekijkconsult of andere vormen van consultatie wordt nog niet apart bekostigd, hierover kunnen zorgverzekeraars en huisartsen net als nu samen afspraken maken (segment 3).
Medisch-specialistische zorg
De NZa wil het meedenkadvies in de medisch-specialistische zorg introduceren als een overige zorgproduct (ozp) met een vrij tarief. Met de introductie van de prestatie voor het meedenkadvies vervalt het overig zorgproduct teledermatologie. Voor deze zorg kan het meedenkadvies geregistreerd en gedeclareerd worden.
We zijn van plan om dit meedenkadvies per 2026 in te voeren. Als het meedenkadvies ingevoerd wordt, vindt u dit terug in de regels voor de medisch-specialistische zorg en de huisartsenzorg voor 2026. Deze regels publiceren we in 2025.
Waarom komt er pas in 2026 een structurele bekostiging voor het meedenkadvies?
Wanneer je als patiënt zorg krijgt geleverd door een medisch specialist, moet je eigen risico betalen. Dat zou dus betekenen dat dit ook geldt voor dit meedenkadvies. Onder voorbehoud van politieke besluitvorming is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van plan om het meedenkadvies vrij te stellen van het eigen risico. Het is niet mogelijk om dit voor 2025 te realiseren. We werken daarna de nieuwe regels uit, dan kan dit ingaan per 2026.
Hoe kan ik tot 2026 een meedenkadvies declareren?
Tot de invoering per 2026 geldt de bestaande situatie wat betreft de bekostiging. Er bestaan momenteel structurele prestaties voor teledermatologie. Voor overige specialismen kunnen huisartsen hierover afspraken maken met de zorgverzekeraar in segment 3. In veel gevallen contracteert en declareert de regionale huisartsenzorganisatie (RHO) deze zorg. De RHO vergoedt de huisarts en de medisch specialist vervolgens via onderlinge dienstverlening. Kijk voor meer informatie in de regels voor de huisartsenzorg.