Taakherschikking

Taakherschikking draagt bij aan passende zorg. Passende zorg richt zich op het bieden van zorg die voor de patiënt waarde toevoegt en die samen met en rondom de patiënt wordt ingericht (samen beslissen is hierbij een belangrijk aspect). Hierbij bieden we zorg dichtbij waar het kan, op afstand waar het moet (de juiste zorg op de juiste plek) en hebben we meer aandacht voor de gezondheid en de zelfredzaamheid van de patiënt. De verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA) zijn hierin cruciale zorgpartners door dat ze integraal expertise bieden met betrekking tot medische behandeling én de aspecten van passende zorg. 

Het verplaatsen van zorg door onder meer Taakherschikking, is niet vrijblijvend, maar een opdracht aan zorgaanbieders om hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit sluit aan bij de afspraken die zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben gemaakt met betrekking tot het remmen van de groei van zorgkosten, met behoud van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg.

Aanpassing Regeling medisch-specialistische zorg per 2023

In het kader van taakherschikking staat er een registratieverplichting in artikel 23 lid 3 van de Regeling medisch-specialistische zorg. Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2023:

‘De zorgactiviteit wordt vastgelegd op de kwalificatiecode van de beroepsbeoefenaar die de zorg feitelijk heeft geleverd. Deze verplichting geldt alleen voor beroepsbeoefenaren die de poortfunctie uitvoeren. Deze verplichting geldt niet voor arts-assistenten’   

Zie ook vraag en antwoord kwalificatiecode: https://www.nza.nl/zorgsectoren/medisch-specialistische-zorg/vraag-en-antwoord/vraag-en-antwoord-registreren-kwalificatiecode

Aanleiding voor de nieuwe registratieverplichting

In 2015 is integrale bekostiging in de medisch-specialistische zorg ingevoerd. Sindsdien is het al mogelijk om de zorg te registreren op naam van de uitvoerende beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert. Naast de medisch specialist kan ook de VS en PA zorg registreren. Hiermee vertalen we de zelfstandige diagnostiek- en behandelbevoegdheden die de VS en PA hebben op grond van de Wet BIG naar bevoegdheden tot registratie van zorg in het bekostigingskader.

Deze mogelijkheid was onvoldoende bekend en/of werd niet toegepast door zorgaanbieders en zorgverleners. Een data-analyse wees uit dat de inzet van de VS en PA nagenoeg niet transparant is. Dit was aanleiding voor de NZa om hier aanvullende regels voor te introduceren in de vorm van een registratieverplichting.  

Monitoring en toezicht

Wij monitoren de registratie van zorgactiviteiten door onder meer de VS en PA via de aanleveringen die zorgaanbieders doen via het DIS-portal. Wij delen de evaluatie van deze registratie met de betrokken veldpartijen. Door de registratieverplichting kan de NZa:

  • toezien op de uitvoering van de registratieverplichting; 
  • zorgaanbieders aanspreken op significante onderlinge verschillen in registratie bij vergelijkbare samenwerkingen tussen VS/PA en medisch specialisten;
  • waar nodig handhavingsmaatregelen nemen. 

Daarnaast is inzicht in de verdeling van zorglevering door beroepsbeoefenaren die de poortfunctie uitvoeren nodig om best practice voorbeelden van Taakherschikking met het veld te kunnen delen. Deze gegevens dragen ook bij aan de verdere ontwikkeling van beleid rondom Taakherschikking, een goede samenwerking van de VS en PA met (o.a.) artsen en het faciliteren van de cruciale rol die de VS en PA spelen in de principes van passende zorg.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie ook de pagina vraag en antwoord registreren kwalificatiecode.