Registreren en declareren medisch-specialistische zorg
Als zorgaanbieder moet u de zorg die u levert goed registreren. Dat doet u op basis van zogenoemde diagnose-behandelcombinaties (dbc's). Zo krijgen patiënten een zorgnota die klopt, en kunnen we met elkaar bijhouden wat we uitgeven aan zorg. Om ervoor te zorgen dat de dbc's en bijbehorende regels op de zorgpraktijk blijven aansluiten, zijn ieder jaar wijzigingen nodig. De meeste regels, dbc's en tarieven publiceren wij op 1 mei. De laatste wijzigingen volgen op 1 oktober. Hieronder leest u welke regels gelden, welke wijzigingen er zijn en bieden we u handvatten voor correct declareren.
Vanaf 2025 bieden we de regels op een andere manier aan. We delen in de a- en b-release alleen de wijzigingen die we doorvoeren in de regels. Dit doen we in een wijzigingsbesluit (WB). De b-release is vanaf 2025 een aanvulling op de a-release. Het wijzigingsbesluit voor de a-release blijft geldig.
In december 2024 voegen we alle wijzigingen uit de a- en b-release samen met de regels die niet veranderen. We publiceren dan 2 documenten met alle regels voor 2025 op onze website. Dit zijn de Regeling medisch-specialistische zorg 2025 en de Beleidsregel 2025.
We hebben nieuwe diagnosetyperingen doorgevoerd voor het plaatsen van een ICD bij patiënten chronisch hartfalen. De diagnosetypering Chronisch hartfalen (0320_302) beëindigen we per 2025. Daarvoor in de plaats komen de volgende diagnosetyperingen.
0320_303 Chronisch hartfalen, ischemisch
0320_304 Chronisch hartfalen, non-ischemisch, aritmogene cardiomyopathie met hoog risico mutatie
Vanaf 2025 kan samen beslissen en proactieve zorgplanning apart in rekening worden gebracht. Lees er meer over op onze pagina Samen beslissen en proactieve zorgplanning.
Belangrijkste wijzigingen in 2024
Op de Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg, kenmerk TB/REG-24602-02 is een wijzigingsbesluit van toepassing per 1 april 2024.
De ‘Tarieventabel dbc-zorgproducten en overige zorgproducten per 1 januari 2024, v20230928’ is een bijlage bij de Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg (TB/REG-24602-02). In deze bijlage staat een verkeerd maximumtarief vermeld voor het overige zorgproduct “Informatieverstrekking aan derden” (119053). Met het wijzigingsbesluit WB/REG-2024-06 wordt dit tarief gecorrigeerd. Let wel: de correctie geldt vanaf 1 april 2024.
We publiceren geen nieuwe versie van de bijlage ‘Tarieventabel dbc-zorgproducten en overige zorgproducten per 1 januari 2024, v20230928’. Ook wordt er voor de rest van 2024 geen nieuwe versie van de Tarieven Tabel beschikbaar gesteld die door de ict-systemen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars kan worden ingelezen.
Het is dus aan partijen zelf om zelfstandig een tariefcorrectie door te voeren in de ICT-systemen op basis van het wijzigingsbesluit.
Het Zorginstituut heeft herstelzorg bij status na vrouwelijke genitale verminking (VGV) opgenomen in het basispakket. Daarom hebben wij een nieuwe prestatie toegevoegd aan onze regels zodat zorgaanbieders deze zorg kunnen declareren.
Om doelmatigere zorg te ondersteunen maken we in onze prestaties onderscheid in diagnosecodes bij neuromodulatie. De keuze voor het opsplitsen van de diagnosetypering bij de pijnbehandeling van perifere zenuwpijn is genomen op basis van een gezamenlijk evaluatietraject van Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie en Zorginstituut Nederland.
Adolescents & Young Adults (AYA)-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. Zorgaanbieders kunnen patiëntgebonden kosten van deze zorg per 2024 declareren.
Bij patiënten met een niet-spierinvasieve vorm van blaascarcinoom worden in de follow-up 1 of meer inwendige blaasonderzoeken uitgevoerd. Dit wordt gedaan om een nieuw blaascarcinoom uit te sluiten. In plaats van dit invasieve onderzoek in het ziekenhuis, kan ook een urinetumormarkertest (thuis) uitgevoerd worden. Per 2024 is hier een aparte prestatie voor. Hierdoor worden onnodige inwendige blaasonderzoeken voorkomen en hoeven patiënten bij een negatieve urinemarkertest niet meer naar het ziekenhuis.
(Normotherme Regionale Perfusie) in het kader van orgaantransplantatie per 2024 bekostigen we de toepassing van perfusietechnieken bij transplantatie van postmortale organen. Dit is belangrijk om de functie van organen zo goed mogelijk te behouden voor een succesvolle transplantatie.
Per 2024 wordt de toeslagprestatie voor rijbewijskeuringen gesplitst in 2 aparte toeslagprestaties: 1 voor directe tijd en 1 voor indirecte tijd.
Directe tijd
De toeslagprestatie voor directe tijd kan in rekening gebracht worden per 5 minuten.
Indirecte tijd
Psychiaters en neurologen mogen deze extra indirecte tijd rekenen voor alle keuringen.
Bekijk onze vragen en antwoorden met de belangrijkste aanvullende informatie verzameld per onderwerp.
We hebben een gratis e-learning die u wegwijs maken in het werken met dbc's. De e-learning bevat naast theorie casussen uit de praktijk waarmee u kunt oefenen.