Zorgverzekeraars hebben een belangrijke taak in onze gezondheidszorg. Zij kopen zorg in voor hun verzekerden en maken daarvoor afspraken met zorgaanbieders. Om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden voor iedereen is het belangrijk dat zorgverzekeraars met zorgaanbieders passende zorg in een regio. Meer daarover bekijk de pagina passende zorginkoop.
NIEUW! VWS wijzigt regels voor deadline bekendmaking premie
Het ministerie van VWS is van plan om de regels voor de premiebekendmaking van zorgverzekeraars te wijzigen (artikel 17 lid 7 van de Zorgverzekeringswet). De wijziging houdt in dat alle zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november de nieuwe premies bekendmaken op hun website. Zorgverzekeraars die hun verzekerden schriftelijk moeten informeren, krijgen daar voortaan een week extra de tijd voor (uiterlijk 19 november). Vooruitlopend hierop gaan wij in ons toezicht in het aankomende overstapseizoen uit van de nieuwe situatie: bekendmaking op de websites op 12 november, en verzending naar verzekerden uiterlijk een week later.
De Zorgverzekeringwet schrijft voor dat verzekerden uiterlijk 12 november hun nieuwe premies moeten weten. Voor zorgverzekeraars die veel verzekerden hebben die hun informatie per post willen ontvangen (vaak een oudere en kwetsbaardere groep), betekende dit dat zij eerder hun premies moesten vaststellen. Hierdoor was er een concurrentienadeel ten opzichte van verzekeraars die bijna uitsluitend digitaal met hun verzekerden communiceren (vaak een jonge en digivaardige groep). Met de maatregel van de minister wordt het gelijke speelveld tussen zorgverzekeraars hersteld.
Polisvoorwaarden, vergoeding van medicijnen en preferentiebeleid
Zorgverzekeraars kunnen voor de vergoeding van geneesmiddelen een preferentiebeleid hanteren. In dat geval vergoeden zorgverzekeraars voor geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof, alleen het geneesmiddel dat zij als voorkeur aanwijzen. Kiest de verzekerde toch voor een ander geneesmiddel? Dan moet hij of zij deze zelf betalen. Hanteert de zorgverzekeraar geen preferentiebeleid? Dan heeft de verzekerde recht op vergoeding van het gewenste geneesmiddel zonder bij te betalen. Meer hierover leest u op de pagina Wat zijn de regels rondom een preferentiebeleid?
Handvatten voor de contractering
De NZa heeft een document opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces makkelijker en sneller kunnen laten verlopen. In de Handvatten Contractering en Transparantie gecontracteerde zorg staat wat de NZa minimaal verwacht van zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de contractering en het informeren van consumenten.
Wat doen wij?
- Wij controleren of verzekerden goede informatie krijgen over de zorgpolissen, over de vergoeding van zorg en over eventuele wachttijden. Zie onze Regeling informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten (TH/NR-027).
- Wij beoordelen of nieuwe polissen voldoen aan de Zorgverzekeringswet. Dit beoordelen wij aan de hand van de modelovereenkomsten. Ga hiervoor naar de pagina Modelovereenkomsten nieuwe polissen.
- Wij monitoren of het zorginkoopproces volgens de spelregels verloopt via de transparantieregeling zorginkoopproces Zvw.
- Wij toetsen jaarlijks of de zorgverzekeraars zich houden aan de acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie en de zorgplicht. Meer informatie leest u op de pagina Wat verwachten we van zorgverzekeraars?
- Wij controleren ieder jaar of de zorgverzekeraars zich houden aan de Regeling controle en administratie zorgverzekeraars.
- Wij houden toezicht op de zorgcontractering in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Meer hierover leest u in ook het document Handvatten contractering en transparantie gecontracteerde zorg.
Meer informatie over:
- hoe en wanneer wij kunnen handhaven in de beleidsregel Handhaving TH/BR-030;
- ons toezicht in vogelvlucht;
- de Zorgverzekeringswet
- de Zorgverzekering