Mondzorg

Zorgmijding is een serieus probleem in de mondzorg. Een grote groep mensen stelt een bezoek aan de tandarts steeds vaker uit omdat ze moeite hebben met het betalen van de rekening. Met ons kostprijsonderzoek onderzoeken we of de tarieven in de mondzorg nog passend zijn.

In het kort:

  • De betaalbaarheid van mondzorg is voor een groeiende groep mensen een probleem.
  • De tarieven in de mondzorg zijn toe aan herijking. Daarom zijn we gestart met een kostprijsonderzoek.
  • Vergrijzing en beperkte opleidingscapaciteit zorgen voor druk op het aantal aanbieders.

Uitstellen tandartsbezoek

De financiële toegankelijkheid van de mondzorg staat onder druk. Steeds meer mensen hebben moeite om het hoofd financieel boven water te houden. Daardoor stellen zij een bezoek aan de tandarts uit. Deze zorgmijding leidt op de langere termijn tot een verslechtering van de (mond) gezondheid. Voor volwassenen maakt mondzorg (vrijwel) geen deel uit van de basisverzekering. Vaak denken mensen dat dit ook geldt voor kinderen. Maar de meeste mondzorg onder de 18 jaar wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering.

‘Zorgmijding leidt tot een verslechtering van de (mond)gezondheid.’

Er komt nu een politieke discussie op gang over de vraag of (een deel van) de mondzorg voor volwassenen in de basisverzekering moet worden opgenomen. Ook om te voorkomen dat zorgmijding door ouders leidt tot zorgmijding bij kinderen. Zorginstituut Nederland is op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezig met een onderzoek naar dit probleem. Als dat nodig is, ondersteunen wij dit onderzoek.

Herijken tarieven

De tarieven in de mondzorg zijn toe aan herijking. Dit is voor het laatst gebeurd in 2015. We zijn daarom gestart met een kostprijsonderzoek in de sector, met als doel de tarieven per 1 januari 2026 te herijken. Met dit kostprijsonderzoek onderzoeken we of de tarieven in de mondzorg nog passend zijn. De zorg moet niet duurder of goedkoper zijn dan nodig. Zo zorgen we enerzijds dat de zorg betaalbaar blijft, bij te hoge tarieven. En anderzijds dat de toegankelijkheid op peil blijft, bij te lage tarieven. Als de tarieven te laag zijn, zouden er namelijk praktijken failliet kunnen gaan omdat de tarieven de zorgkosten niet meer dekken.

De tarieven die wij vaststellen bestaan uit de optelsom van de normatieve arbeidskostencomponent (NAC) en de praktijkkosten, zoals personeelskosten. De NAC is de normatieve vergoeding voor de arbeidskosten van de praktijkeigenaar. Vooruitlopend op het kostprijsonderzoek wordt de NAC per 1 januari 2025 al verhoogd voor praktijkhoudende tandartsen met +10,99%.

Arbeidsmarktproblematiek

Tot slot gaat ook de arbeidsmarktproblematiek niet voorbij aan de mondzorg. Steeds meer mondzorgverleners gaan met pensioen en het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen is beperkt. Daarnaast is er door de vergrijzing een toenemende vraag naar mondzorg. We krijgen nog geen signalen dat de toegankelijkheid in het geding is, maar we houden de situatie goed in de gaten.

Meer lezen: