Toezicht op zorgaanbieders

Wij houden als Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toezicht op zorgaanbieders in de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg in Nederland. Lees hieronder meer over.

Waarom houden wij toezicht op zorgaanbieders?

Het is belangrijk dat inwoners vooraf goede informatie krijgen over zorg. Informatie over de inhoud en wachttijden van een behandeling bijvoorbeeld, maar ook wat de zorg gaat kosten. We verwachten transparantie en correcte informatie van zorgaanbieders aan patiënten. Hier houden wij toezicht op. Daarnaast willen we in Nederland goede zorg voor iedereen: zorg mag niet onnodig duur zijn. Daarom controleren wij of zorgaanbieders zich aan prijsafspraken houden. Ook houden wij toezicht op toegankelijkheid van zorg. Zo controleren wij bijvoorbeeld of het beschikbare zorggeld wordt besteed aan passende zorg.

Waar houden wij toezicht op bij zorgaanbieders?

Wij focussen ons in ons toezicht op zorgaanbieders op 2 verschillende thema’s: 

  • Goed bestuur en professionele bedrijfsvoering; 
  • Transparantie. 

Hieronder leggen wij per thema uit wat het inhoudt. 

Goed bestuur en professionele bedrijfsvoering

Met ons toezicht willen we bevorderen dat aanbieders en zorgverzekeraars zich maximaal inzetten op passende zorg. Daarvoor is een professionele bedrijfsvoering van essentieel belang. Bij een professionele bedrijfsvoering zijn de processen op orde en kunnen we er op vertrouwen dat de zorgaanbieder passende zorg levert én deze correct declareert. Naast een professionele bedrijfsvoering is ook een goed en integer bestuur een randvoorwaarde. Lees daar meer over in ons artikel Toezichthouder én marktmeester.

Transparantie

Om als inwoner een goede zorgkeuze te kunnen maken, is informatie van zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder onmisbaar. Daarom verwachten wij duidelijke en transparantie informatie van zorgaanbieders. Meer informatie vindt u op de webpagina Informatieverstrekking door zorgaanbieders.

Hoe houden wij toezicht op zorgaanbieders?

Om goed toezicht te kunnen houden op zorgaanbieders, maken we gebruik van verschillende bronnen. Zo kijken we onder andere naar declaratiedata van zorgaanbieders die we via Vektis ontvangen en informatie uit de jaarverslagen van zorgaanbieders (JMV-data).

Ook ontvangen we signalen en meldingen via ons meldpunt.